Lisa var deprimerad – lämnade Sverige: ”Så himla lycklig”

3950

Lisa Högbom från Oxelösund levde sitt liv med fyra panikångestattacker varje dag. Sen hon lämnade Sverige för två år sedan för att resa har hon inte haft en enda.
– Det går inte att beskriva, det finns ingen medicin i hela världen som hade kunnat få mig att känna som jag gör, säger hon.

Lisa och pojkvännen Ben. Foto: Privat

Lisa ringer mig från bilen i Australien. Hon och Nya Zeeländske pojkvännen Ben har nyligen lämnat staden Broome i västra Australien och är påväg neråt längs kusten. Varannan mening fylls av skratt och glädje. Lisas energi hörs på rösten, hon är glad och fullständigt lycklig.
– Det är en ny känsla och jag trodde inte att den fanns, säger hon.

Lisa berättar om en fisketur de gjorde nyligen.
– Mina ben skakade för att jag var så himla lycklig. Det var så mycket adrenalin. Jag bara skrek rakt ut och Ben bara skrattade åt mig. Det är de här små sakerna, jag hittade aldrig det i Sverige, berättar hon.

Jag känner igen känslan. Jag har haft den själv och jag har hört alla andra jag intervjuat som säger samma sak. Det där med att lyckan ger så mycket energi att en bara måste skrika rakt ut eller att en helt plötsligt börjar skratta. Det är en otrolig känsla.

LÄS OCKSÅ: Atte sålde huset i Nyköping och flyttade till Filippinerna >>

Det blev mycket fiske längs kusten i Australien. Foto: Privat

För Lisa Högbom är det en helt ny värd. Det är som natt och dag. När hon bodde i Sverige var hon djupt deprimerad och gick på antidepressiv medicin.
– Men jag tycker inte om att äta medicin, berättar hon.

Det var nere på botten som det vände.
– Jag kände att jag var trött på att må så dåligt. Det var dags att ändra på det. Och den enda som kan göra det är jag. Det var verkligen ”nu gör jag det här eller så hamnar jag i en kista”. Det var verkligen så illa. Jag kom inte upp ur sängen och mitt mående påverkade hela min familj och mitt jobb.

LÄS OCKSÅ: Sanne höll på att stressa ihjäl sig – flyttade till Filippinerna >>

Lisa slappar på en strand i Australien. Foto: Privat

Lisa hade haft tanken på förändring ett tag. Hon såg alla tjejer och killar på Instagram som la upp bilder från när de varit ute och surfat.
– Jag tänkte att ingenting stoppar mig. Jag har inga barn och ingen pojkvän. Men det började med Instagram. Jag såg de här bilderna överallt. Gud, jag fattade inte att folk kan leva ett sånt liv. Hur gör dem? Nu lever jag det livet själv, säger hon.

LÄS MER: Markus lämnade Stockholm – är ledig 269 dagar om året >>

Hon pratade med sin svåger som tipsade om att hon borde åka till Australien. Sagt och gjort. Lisa knatade in på chefens kontor och sa upp sig.
– Jag sålde min bil också, men ingen trodde på mig. Men när jag omplacerade min hund Django, då förstod mina vänner att nu sticker hon.

Sen dröjde det inte länge innan Lisa satt på ett flyg till ett helt nytt liv i ”the land down under”.
– Jag var väldigt nervös. Men det kändes att det här är mitt rätta element. Jag har alltid älskat att resa och jag har aldrig känt att Sverige är mitt hem. Det kändes bokstavligt talat som en sten som föll. Det kändes rätt.

LÄS OCKSÅ: Jag jobbar inte – Jag simmar med fiskar hela vintern >>

Sen dagen Lisa satte sin fot i Australien har hon inte ångrat sig en enda sekund. Hon har jobbat på en mandelfarm, en lökfarm, på räkbåt och som allt-i-allo. Hon har rest runt hela Australiens kust och varit med om hundratals olika upplevelser och människomöten. Hon har dessutom träffat kärleken i pojkvännen Ben.

Lisa bara bubblar av energi när hon berättar den ena historien efter den andra. Men surfing ligger henne varmt om hjärtat.
– Känslan när jag tog min första ”gröna våg”, när jag inte är på skummet, det var världsomvälvande. Jag var hög, berättar hon.

Livet på roadtrip är fullt av härligheter. Foto: Privat
Foto: Privat

Lisa och Ben har varit på roadtrip i sju månader nu. De lämnade Australiens östkust och åkte norrut efter månader av förberedelser. Sedan dess har de följt kusten hela vägen till Perth. Det innebär att Lisa fulländat hela Australiens kust, hon har åkt ett helt varv runt landet.

Men tro inte för det att hon är nöjd, nu vill Lisa ha ännu mer.
– Jag vill se världen. Jag vill se så mycket jag kan. Vill man så ska man. Och kan man så ska man, säger hon.

Hon fortsätter:
– Jag är inte klar. Jag har inga planer på att skaffa barn. Inga planer på att bosätta mig någonstans. Världen är mitt hem. Det här får gå så länge det går och när det inte går längre får jag hitta på en ny plan.

LÄS OCKSÅ: Bara 833 kronor mer i pension om du jobbar hela livet – än om du inte gör det >>

Att få se delfiner från en båt är en grej som kan hända i ett nytt liv. Foto: Privat

När Lisa bodde hemma i Sverige och Jönköping ägde hon massor med prylar och hade både det ena och det andra abonnemanget för olika tjänster. Idag har hon ingenting.
– Jag fattar än idag inte hur jag kunde ha så mycket skit. Nu äger jag ingen bil och ingen lägenhet. Jag tycker det är helt fantastiskt. Innan jag flyttade hade jag massa lån och allt. Det gick så mycket pengar varje månad. Abonnemang på ditten och datten och bredband. Det var bara stressande.

Lisa paddlar fram i kristallklart vatten. Foto: Privat
Lisa vid ”Pink Lake” i Western Australia. Foto: Privat

Nu har Lisa bara en sak som stressar henne, erkänner hon.
– Min enda stress är om jag kommer ha pengar när jag är pensionär. Men vad fan, det är 40 år kvar. Jag vet inte ens om jorden kommer finnas kvar om 40 år, säger Lisa.

Där har Lisa en poäng, det har sagts många gånger förr och kan sägas en miljon gånger till. Lev nu. För vi vet inte om vi finns kvar i morgon. Eller om planeten finns kvar, för den delen.

Text: Patrik Enlund

LÄS MER PÅ SAMMA TEMA:

Charlotte fick utslag på grund av stress – nu reser hon på heltid >>

Sari lever på resande fot: ”Fan vad jag älskar mitt liv” >>

Matt och Sara tar med sina barn ut i världen >>

Familjen Hasselgren bor i Shanghai – reser över världen >>

Annika reser världen runt – med tre små barn >>

Rosanna flydde Sverige för ett liv i Australien >>

SHARE

2 COMMENTS

 1. Min fina dotter Lisa Högbom.
  Är så glad att du följde ditt hjärta.
  Med Messenger och fb, är du så nära.
  Men ändå så långt borta.
  Det som är lite konstigt, är att ingen post kommer, mer än kallelse till Tandläkare och att det är dags att göra synundersökning.
  Älskar dig.

 2. Jag har gjort samma resa för många år sedan. Bodde i USA mellan 2007-2010. Mitt liv i Sverige var inget att ha. Deprimerad och nere. Ensam. Jag insåg att jag skulle dö förr eller senare om jag stannar kvar. Tog mitt pick och pack och flyttade. Den BÄSTA tiden i mitt liv. 2016, sålde jag allt jag ägde igen och drog till Australien. Grymt land! Var extremt deprimerad när jag satt på planet påväg hem igen…

  Nu är jag där igen. November 2019. Det är dags igen. Den här gången har jag sagt upp mig för gott. Mitt jobb inom sjukvården lämnade mig med stressymtom och nära att gå in i väggen. Jag är en nomad i detta liv och har varit det i många tidigare liv. Denna inre styrka som finns inombords om att våga leva ett liv man själv vill leva är fantastisk! Pensionen skiter jag fullständigt i. Har jag kunnat klara mig på csn på 9000 kr, då kan jag klara mig på minimala intäkter också. Alltid varit en minimalist.

  En sak tål att sägas dock. Ekonomin hade havererat om alla människor uppträtt såhär men det säger ju mer om vår ekonomi än sättet. Allt är ett luftslott. Om ingen jobbar skiter ju sig allt men jag undrar hur människan kommer hantera den stora robotiseringen om 15 år när många jobb kommer att automatiseras. En stor förändring kommer att komma så passa på medan ni kan.

  Mvh / nomad i 8 tidigare liv.

Comments are closed.