Hoppa till innehåll

Nu är det slut med möten och att ha en dålig dag

Efter två år av pandemi lever jag nu äntligen ”ett annat liv” igen. Det har snart gått tre veckor sen jag flyttade till Curacao i södra Karibien.

Att få glida som ett flygplan över havsbotten och korallerna är helt fantastiskt.

Den absolut största skillnaden jag märker efter att ha spenderat tid i Sverige är att det är slut på möten och dåliga dagar. Låt mig förklara. Sen jag lämnade Sverige har jag inte suttit i ett enda möte. Det känns så himla bra. Möten är ju ett sådant där onödigt ont som de allra flesta vill hålla så kort som möjligt men som oftast drar ut på tiden och som ganska ofta är rätt sömniga. För mig suger möten energi ur kroppen som kunde gått till annat. Jag är så himla glad att det nu är slut på möten för min del.

Vad menar jag med att det är slut på dåliga dagar då? Alla har vi ju en dålig dag ibland. När man egentligen bara vill radera hela dagen och börja om med nästa dag på en gång. Även jag har vaknar upp till en dålig dag i ett annat liv då och då. Så är det ju bara ibland helt enkelt.

LÄS MER: Samtalet med den gamle och sjuke mannen förändrade mitt liv >>

Men skillnaden mot att gå till mitt jobb i Sverige en dålig dag jämfört med här i Karibien är enorm. Låt säga att jag redan på morgonen känner att det är en dålig dag. Jag tar mig till jobbet med den känslan. Vad händer? Jag drar på mig badbyxorna, klänger på mig min dykutrustning, går förbi palmerna och tårna borras ner i den kritvita sanden. Jag går ut i det kristallklara azurblå vattnet och stoppar ner huvudet – en papegojfisk simmar förbi alla de vackra korallerna. Jag tar några simtag till, där kommer den‚ en graciös sköldpadda som tittar nyfiket på mig. Till vänster ser jag en majestätisk trumpetfisk och till höger en vacker ängelfisk, sen kommer ett helt stim med blåa vackra kirurgfiskar och sveper förbi i ett nafs.

Det har bara gått några minuter men min dåliga dag är som bortblåst. Jag hör bara min egen andning och känner mig lugn och glad. Att dyka är meditation för mig. Jag får simma bland färgglada fiskar och sväva över ett fantastiskt vackert korallrev i tystnad.

LÄS MER: Människor med rutiner är som min mormors kossor >>

Min väg till jobbet. Den här stranden på Curacao heter Cas Abao.

Jag och min bästa kompis sköldpaddan dyker tillsammans.

Fråga dig själv eller vem som helst i din omgivning om de hade velat byta ut sin dåliga dag mot en dag på stranden och en simtur vid ett korallrev. Utan att ha undersökt saken själv vågar jag mig på en vild gissning – det blir ett rungande ja.

Varför skulle alla dessa turister annars betala tiotusentals kronor för att flyga över halva jorden för att göra just detta på sin semester? Det är ju något som de allra flesta vill göra för att bli glada och må bra.

För att återgå till vad jag skrev i början: För mig är det nu slut med möten och dåliga dagar.

LÄS MER: Dags att byta ut ”Att göra-listan” mot ”Att vara-listan” >>

Solnedgång på Curacao. Ett fantastiskt sätt att avsluta dagen på. Jämfört med att ha ett möte.

Ett minne från när jag jobbade som dykguide i Thailand poppar upp i mitt huvud. En svensk familjefar på semester frågade mig en dag på båten om mitt jobb: ”Tröttnar du inte på att göra samma sak varje dag?”.

Mitt enda svar var en motfråga: ”Tröttnar du inte på att göra samma sak varje dag?”.

Han skrattade och mumlade något om att ”Jag ska nog vara tyst nu”. Han insåg att vi både gjorde samma saker varje dag – skillnaden var att han betalade mig för att göra det som jag gör. Det säger ganska mycket.

MER INSPIRERANDE TEXTER:

Vi svenskar jobbar så mycket att vi blir sjuka >>

Sanne höll på att stressa ihjäl sig – flyttade till Filippinerna >>

”Varför ska jag jobba hela livet när pensionen ändå suger?” >>

Sociologen: ”Arbete är destruktivt” >>

Claes sa upp sitt gamla liv för sju år sen – är lyckligare än någonsin >>

Markus är ledig 269 dagar om året >>

Fem punkter – vägen till ett nytt liv >>

Hur har jag råd att leva Ett annat liv? Läs allt om min ekonomi här  >>

Sagan om ett annat liv – dagen jag fick ett uppvaknande >>

Följ din dröm innan det är försent >>

Patrik: Vi behöver jobba mindre och vara mer i naturen >>

Om jag bara kunde säga till den lilla pojken att arbete inte är allt… >>