Sari är 36 år och lever på resande fot: ”Fan vad jag älskar mitt liv”

7433

Sari Saunamäki är 36 år. Hon reser runt världen och är inte intresserad av barn, hus och jobb. Hon ser inte något slut på sin resande livsstil. Just nu är hon och pojkvännen Gunnar på en resa genom Central- och Sydamerika som hittills pågått i ett år.
– Varje dag är som en lördag, det är det bästa. Att bara vakna på morgonen och kunna göra vad jag vill, varje dag, säger Sari.

Sari och Gunnar på en buss på väg till Panama. Foto: Privat
Sari och Gunnar på en buss på väg till Panama. Foto: Privat

Nya Zeeland, Kanada, Australien, Nicaragua, Guatemala, Galapagos, Ecuador, Cook-öarna, Grand Canyon, Mexico, Colombia, Costa Rica och många, många fler. Länderna och platserna som Sari och Gunnar sett är en oändlig lista.
– Det har varit spännande, säger Sari när jag frågar om hur resan varit så långt i Central- och Sydamerika.

Hon fortsätter:
– Alla länderna i Centralamerika är väldigt olika. El Salvador, Nicaragua och Guatemala är väldigt fattiga. Mycket fattigdom men också mycket kultur. Vi har träffat så mycket lokalbefolkning, säger Sari entusiastiskt till mig över en skrapig Skype-uppkoppling.

LÄS MER: Bra saker att veta inför din resa i Sydamerika>>

Bolivia1
Gunnar och Sari i saltöknen ”Salar de Uyuni” i Bolivia. Foto: Privat

Bolivia

Sari kom på att hon gillade att resa ganska sent. Det var inte förrän vid 27 års ålder som hon gav sig ut på en resa som inte ser ut att ha något slut. Det var nio år sedan och sen dess har hon klarat av fyra år med ”Working-holiday-visum”. Två i Australien, ett i Nya Zeeland och ett i Kanada. Lägg därtill otaliga resor och destinationer där i mellan.

LÄS MER: Så fixar du Working Holiday-visum till Nya Zeeland >>

Hon har varit med om otroligt mycket som hon aldrig hade fått uppleva om hon stannat i ett vanligt liv i ekorrhjulet. Fallskärmshoppning i Nya Zeeland, forspaddling i Ecuador, lärt sig prata spanska och jobbat på skidort i Kanada är bara en bråkdel av alla upplevelser.
– Vi jobbade en skidsäsong i Kanada och fick jobb på en lyxrestaurang längst upp på toppen, 2 600 meter upp. Vi jobbade bara morgon 09-13 och jag hade mina skidor där uppe och sen resten av dagen åkte jag bara skidor. Riktigt, riktigt, coolt.

Kanada innebar också många andra äventyr.
– Vi flyttade 20 kilometer utanför närmaste stad halvvägs upp på ett berg. Första månaden var det inget stadsliv alls, vi var bara ute i naturen, vandrade varje dag, ute och hajkade och hoppades på att få se en björn. Det var underbart att bara vara. Det var berg överallt, jag älskar berg, säger Sari.

LÄS MER: Samtalet med den gamle och sjuke mannen förändrade mitt liv >>

Utsikt i Kanada.
Utsikt i Kanada.
En resa genom Sydamerika bjuder förstås på många färgglada papegojor. Foto: Privat
En resa genom Sydamerika bjuder förstås på många färgglada papegojor. Foto: Privat

Har du något speciellt ögonblick från alla dina resor som du minns extra mycket?
– Nej, det har jag faktiskt inte. Men jag har en känsla. När jag står där på toppen av ett berg, till exempel i Guatemala. Vi började på 1 500 meter och med gympaskor och shorts, en vattenflaska och några bananer så gick vi upp till 3 000 meter. Då när jag var på toppen fick jag den här känslan jag får ibland: ”Fan vad jag älskar mitt liv”. Den känslan är riktigt skön. Den gillar jag. Den får mig att se framemot nästa land och nästa ställe. Den gillar jag verkligen, säger Sari.

LÄS MER: Stor intervju med forskaren: Jobbar vi för mycket? >>

Gunnar och Sari på en strand på Galapagos-öarna. Foto: Privat
Gunnar och Sari på en strand på Galapagos-öarna. Foto: Privat
Den välkända havsleguanen på Galapagosöarna. Foto: Privat
De delade stranden med den välkända havsleguanen på Galapagosöarna. Foto: Privat

Sari är nöjd med hur hon lever sitt liv. Hon har inget jobb, inget hus, ingen bil och inget banklån. Hon är glad att hon lever med lördag hela veckan.
– Jag hatar inte att jobba, men jag skulle inte jobba och spara och köpa lägenhet och ta lån. För att sen veta att jag måste jobba varje dag, för annars kan jag inte betala mitt lån och då kommer banken ta allt jag har. Sådan stress vill jag inte ha, säger hon.

LÄS MER – Patrik: Varför ska jag jobba hela livet när pensionen ändå suger? >>

Det finns ingen rädsla för att ta i. Hon har jobbat sig fram i världen och har ibland slitit riktigt hårt. Sari har jobbat på rekryteringsfirmor, i restauranger, i en glass, mjölk och juice-fabrik. Hon har plockat körsbär och jordgubbar och mycket mer. Men hennes syn på jobb skiljer sig från de flesta som lever ett ”vanligt liv”.
– Jobb, det är bara ett jobb. Trivs jag inte så drar jag. Så lätt är det, säger Sari.

Hon är inte fast, helt enkelt.
– Vi ser på jobb att vi har dem bara för att kunna göra det vi vill göra senare, förklarar hon.

LÄS MER: Sanne höll på att stressa ihjäl sig – flyttade till Filippinerna >>

Under året i Nya Zeeland blev det ett besök vid Fox Glaciär. Foto: Privat
Under året i Nya Zeeland blev det ett besök vid Fox Glaciär. Foto: Privat
Äventyr på Fox Glaciär i Nya Zeeland. Foto: Privat
Äventyr på Fox Glaciär i Nya Zeeland. Foto: Privat

Nuförtiden struntar Sari i vad andra människor tycker och tänker.
– När jag började resa kände jag ”varför gör inte alla det här, bara drar”. Jag försökte pusha alla mina kompisar men insåg att det här är inte för alla. Det viktigaste är att du är lycklig, bara du gör det du vill göra. Vissa har köpt drömhuset och lever drömlivet i Sverige och trivs skitbra, säger Sari.

Hon vill dock inte byta sin livsstil för allt i världen.
– Innan jag reste när jag jobbade gjorde jag saker efter jobbet. Men det är tungt att hitta på saker efter jobbet. Nu när jag inte jobbar kan jag göra vad jag vill.

Sari fortsätter:
– Många säger till mig: ”Jag önskar att jag kunde göra som du”. Då säger jag ”bullshit”, det är bara göra det, jag har bevisat flera gånger att det går. Många tycker det är läskigt att säga upp sig, men när man gjort det en gång är det hur lätt som helst.

LÄS MER: 5 enkla tips – så förverkligar du din dröm>>

Poserar framför Grand Canyon i USA. Foto: Privat
Poserar framför Grand Canyon i USA. Foto: Privat
Vulkan-boarding i Nicaragua. Foto: Privat
Vulkan-boarding i Nicaragua. Foto: Privat

Pojkvännen Gunnar träffade hon långt ut på vischan i Australien och de har nu många äventyr tillsammans i ryggsäcken. Och många fler ser det ut att bli. I mars är den nuvarande resan över. Vad som händer sen är väldigt oklart.
– Vi är lite sugna på Asien, säger Sari.

Att slå sig till ro är inte något som lockar, men det blir ett besök på hemmaplan efter resan.
– Barn är jag inte intresserad av, hus är jag inte intresserad av. Vi åker hem och så får vi se vad som händer. Jag ska åka till Finland och hälsa på släkten som jag inte träffat på ett tag.

Finns det någon liten idé för framtiden på längre sikt?
– Nej, vi har ingen idé. Men garantipensionen räcker för att bo i Spanien. Den räcker till att bo i en mysig liten by, läsa massa böcker, ha en hund och gå till fruktmarknaden varje morgon, säger Sari.

Text av: Patrik Enlund

FLER TEXTER PÅ SAMMA ÄMNE:

Claes sa upp sitt gamla liv för sju år sen: ”Lyckligare än någonsin” >>
Rosanna lämnade Sverige för ett nytt liv: ”Jag är fri och jävligt lycklig” >>
Britta lämnade vardagen: ”Jag är lycklig när jag är fri” >>
Linda och Tobias lämnar allt: Rutiner skrämmer mig >>
Markus bytte Stockholmsliv mot 269 lediga dagar om året >>
Familjen Hasselgren bor i Shanghai – reser över världen >>
Familjen lever dyklivet: ”Våra barn har utvecklats på flera stadier” >>
Ida och Patrik säljer villan för att resa med barnen >>
Karin reser med skidor i jakt på vintern >>

SHARE