Patrik: ”Tänk om jag aldrig smakat något annat”

999

Jag älskar glass. Men när jag står där framför ett glasskafé som har över 50 olika smaker slutar det oftast med att jag väljer någon av mina favoriter. Choklad, hallonsorbet eller vanilj med daimbitar. Det är väldigt sällan jag tar ut svängarna och provar något helt oväntat. Detta vågar jag påstå stämmer in på de allra flesta.

Om du vet att du älskar just den där smaken, då vet du ju att du kommer bli nöjd när du sitter där i solen och njuter. 100 procent garanti liksom. Då känns det ju dumt att riskera något, eller hur? Du vill ju inte kasta bort den där njutningsstunden om det visar sig att du inte tycker om den nya smaken du bestämde dig för att prova.

LÄS MER: Patrik: ”Om du dör i morgon – vad skulle du göra nu?” >>

Vågar du prova nya smaker i livets palett?

Men tänk om vi vänder på det istället?

Tänk om du tack vare att du tar ut svängarna hittar en ny favorit. Någon smak du aldrig tidigare testat och som du bara dömt efter utseendet eller namnet på glassen. Eller för att någon annan sagt att den smaken inte var god.

Skulle det visa sig att du inte gillar smakerna du testar, då är det ju det steg framåt. Inte bortkastad tid. Det är utveckling och process som kommer leda till något. Utveckling och process är aldrig bortkastat.

Ni förstår nog var jag är påväg. Det enda sättet för oss att hitta vad vi verkligen gillar i livet är att prova många olika saker. De allra flesta svenskar stannar på samma jobb genom hela livet. ”Guldklockan” är ju liksom en grej. Det där har ju ändrats lite i senare generationer, men lojaliteten till en och samma arbetsplats är fortsatt stark.

Våga hoppa i livet! Foto: Lovisa Enlund

Det som hände mig när jag vaknade upp med tankarna om ett annat liv i november 2014, var att jag började ifrågasätta. Tänk om det finns något ännu roligare som jag ännu inte vet om? Någonting som jag minst anade. Hur ska jag någonsin få veta om jag inte provar?

Det är frågan alla borde ställa sig. Du kanske är superlycklig nu, du sitter där i solen och njuter av din favoritsmak. Den som du med säkerhet vet gör dig nöjd. Men tänk om det finns något som gör dig ännu lyckligare och ännu mera nöjd. Provar du inte, kommer du aldrig få veta.

Jag såg nyligen en video i mitt flöde där en inspiratör pratade om att han haft 80 olika jobb innan han hittade sin favorit. Vi måste få bort den där stämpeln, det är inte skamligt att hoppa runt. Ändå hör jag ofta folk säga att det inte ser bra ut på CV:t att de inte stannat så länge på samma ställe.

LÄS MER: Följer du vad ditt hjärta säger till dig?

Här, på Franz Josefs glaciär i Nya Zeeland, är jag oerhört lycklig. Min inställning till livet tog mig hit.

Sluta bry dig om vad andra tycker och tänker. Har du en röst på insidan som säger till dig att ta steget, att byta bana, att prova något nytt – lyssna då till den rösten. Lyssna inte till andra runt omkring dig som applicerar sin syn på livet ovanpå dina tankar. Om du har personer runt omkring dig som agerar på det viset och du själv vill åstadkomma förändring, då bör du omge dig med rätt personer. Personer som ser på livet med nyfikenhet, där prova något nytt inte ses som bortkastat utan istället som utveckling.

Jag är bara en bråkdel in i testet av mitt livs 50 olika sorters glass. Det är ännu många kvar att testa. När det är dags för mig att checka ut, då ska jag berätta vilken som var min favorit.

LÄS MER PÅ SAMMA ÄMNE:

Patrik: ”Jag har fått vara med och bygga en swimmingpool” >>

Patrik: ”Jag kan inte fatta att det här är mitt liv” >>

Patrik: Dags att byta Att-göra-listan mot Att-vara-listan >>

Vi svenskar jobbar så mycket att vi blir sjuka >>

SHARE